Ons adres:
Algemene elektriciteitswerken
Wim Van Veirdeghem
Vurstjen 43, 9940 Evergem
Bel ons:
0479 58 08 69
Openingsuren:
Ma-Vr: 8:00-18:00
Za: 8:00-12:00
U heeft een vraag? Contacteer onsAlgemene-elektriciteitswerken-Wim-Van-Veirdeghem-logo-varkentje
Algemene-elektriciteitswerken-Wim-Van-Veirdeghem-logo
zonnepanelen-gent-evergem

Zonnepanelen

Zonnepanelen. De milieuvriendelijke energiebron die ook voor particulieren betaalbaar en rendabel is.

Het aankopen van zonnepanelen doe je niet zomaar, het is een weldoordachte aankoop. Milieuvriendelijk maar vooral kostenbesparend op termijn.

Je informeert je dan ook best bij een specialist die alle expertise in huis heeft.

Elektriciteit Van Veirdeghem heeft alle kennis in huis om je door dit kluwen aan informatie te leiden. Zo koop jij de zonnepanelen die het best aansluiten en het meest opbrengen in jouw specifieke situatie.

 

Soorten zonnepanelenelektriciteit-van-veirdeghem-gent-soorten-zonnepalen

Er bestaan tal van verschillende zonnepanelen.  Blauw en zwart zijn de meest gangbare kleuren. Ze zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren, maar daarvan is geweten dat ze ook minder rendement opbrengen.

Je kan kiezen voor een goedkoper paneel (polykristallijn) met minder rendement, maar een duurder paneel (monokristallijn) zal je vrijwel altijd meer rendement opbrengen. Duurdere panelen gaan doorgaans ook langer mee wat je rendement nog verhoogt.

Daarnaast heb je tegenwoordig ook buigbare panelen. Deze worden gemaakt op basis van poeder en leveren het minst rendement.

Er bestaan ook hybride zonnepanelen. Deze wekken niet alleen elektriciteit op maar zorgen er ook voor dat je warm water verkrijgt via je zonnepanelen.

 

Zonnepanelen, hoe werkt dat?

elektriciteit-van-veirdeghem-gent-hoe-werken-zonnepalenZonnepanelen hebben licht nodig om energie te produceren. Dit betekent niet altijd zonlicht. Ook als het bewolkt is produceren zonnepanelen energie. In de zomer op een zonnige dag uiteraard meer dan op een bewolkte winterdag. In de winter zijn de dagen ook korter.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit tal van zonnecellen. In deze cellen wordt licht omgevormd tot energie, oftewel elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit 2 plaatjes. De ene met een positieve lading en de andere met een negatieve lading. Deze plaatjes zijn meestal gemaakt van silicium.

Silicium heeft de eigenschap om zeer goed geleidend te zijn als er licht op valt. Door de geleidende eigenschap wordt het invallend licht omgezet in elektriciteit. Afhankelijk van de kwaliteit van het silicium neemt ook het rendement toe.

 

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De prijzen voor zonnepanelen zijn de laatste jaren sterk gedaald.

De prijs voor een zonnepanelen installatie wordt beïnvloed door volgende factoren:elektriciteit-van-veirdeghem-gent-hoeveel-kosten-zonnepalen

 •    Prijs voor de zonnepanelen zelf
 •    Prijs van de randapparatuur
 •    Met of zonder plaatsing van een vakman
 •    Levensduur van de zonnepanelen
 •    De energieprijzen
 •    Je installatie al dan niet aansluiten op het netwerk van de elektriciteitsleverancier

 

Zonnepanelen, rendement en terugverdientijd

Zonnepanelen is 1 van de meest rendabele investeringen die je vandaag de dag nog kan doen.

De hellingshoek van je panelen alsook de windrichting waarin de panelen staan hebben invloed op het rendement. Het meest ideale is een hellingshoek van 35° naar het zuiden geplaatst. Het minst gunstig is een hellingshoek van 40° naar het westen. Het noorden laten we hier uiteraard buiten beschouwing. Ook de hoeveelheid schaduw is een belangrijke factor.

elektriciteit-van-veirdeghem-gent-zonnepalen-rendement-terugverdientijd

Gemiddeld genomen verdien je de investering in zonnepanelen terug op ongeveer 8 a 9 jaar. Afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren zoals de samenstelling van het gezin en jaarlijks verbruik van elektriciteit. Rekening houdend met het feit dat de levensduur van deze panelen gemiddeld 20 tot 30 jaar is kan je dit echt wel als een gezonde investering aanzien. Zelfs met de occasionele onderhoudskosten die een installatie met zich meebrengt.

Je mag er gerust vanuit gaan dat de prijzen van elektriciteit en distributie ook in toekomst zullen blijven stijgen. Hierdoor is de terugverdientijd wellicht zelfs korter zijn.

Bereken maar eens hoeveel je de komende 8 a 9 jaren aan elektriciteit zou betalen. Zonder rekening te houden met prijsstijgingen.

Je kan je verbruik en opbrengst ook altijd monitoren. Dit kan via wifi, pc, bluetooth, usb of ingebouwde webserver. Bespreek op voorhand met je specialist hoe jij je rendement wenst op te volgen. Niet elke installatie heeft dezelfde voorzieningen.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

elektriciteit-van-veirdeghem-gent-hoeveel-zonnepalen-plaatsenHoeveel zonnepanelen je nodig hebt is in de eerste plaats afhankelijk van je jaarlijks verbruik in elektriciteit. Gemiddeld heb je voor elke 230 kWh per jaar 1 zonnepaneel nodig. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van he type zonnepaneel. Sommige duurdere panelen hebben een grotere opbrengst dan goedkopere panelen.

Ook de beschikbare oppervlakte op je dak is een belangrijke factor voor het plaatsen van zonnepanelen. Net als de positionering van je dak. Is dit Zuidwaarts of in een andere richting?

Vraag vrijblijvend advies bij Elektriciteit Van Veirdeghem voor een optimaal resultaat. Jouw specialist is het best geplaatst om te bepalen hoeveel van welke panelen je nu precies nodig hebt voor jouw persoonlijke situatie.

 

Zonnepanelen, wat als de zon niet schijnt?

elektriciteit-van-veirdeghem-gent-zonnepalen-zonder-zonDat is geen enkel probleem. Ook als de zon niet schijnt is er voldoende licht om de zonnepanelen energie te laten produceren. Uiteraard minder dan dat de zon wel schijnt. Zo zijn de dagen in de winter ook korter waardoor er minder energie wordt geproduceerd. Werken met een vorm van energieopslag of reserveopslag kan hier een oplossing bieden.

Je zou ook verwachten dat op een warme zonnige dag je optimaal rendeert. Maar dat is niet altijd waar. Bij kouder weer geleiden de zonnepanelen namelijk beter elektriciteit. Hierdoor kan je op een frisse voorjaarsdag toch meer opbrengst genereren dan op bijvoorbeeld op een snikhete zomerdag.

 

Kan je op elk dak zonnepanelen plaatsen?

Je kan op elk dak zonnepanelen plaatsen. Of het nu een zadeldak of plat dak is. Er is echter wel 1 uitzondering, namelijk rieten/strooien daken. Hierop mag je geen zonnepanelen plaatsen omwille van brandveiligheid. Je kan dan bijvoorbeeld wel panelen in de tuin plaatsen.

Voor het plaatsen van zonnepalen op het dak dien je uiteraard wel eigenaar te zijn of een overeenkomst te maken met de eigenaar.

elektriciteit-van-veirdeghem-gent-zonnepalen-plaatsen

 

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

In principe heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepalen op je dak. Tenzij je woning tot beschermt erfgoed behoort. Daarnaast zijn er soms aparte voorschriften voor verkavelingen.

Je kan dus best even informeren bij je gemeente. Dit kan meestal telefonisch en duurt niet lang. Maar zo heb je gemoedsrust dat je investering niet in het gedrang komt.

 

Moet ik de installatie van mijn zonnepalen aangeven?

elektriciteit-van-veirdeghem-gent-zonnepalen-aangevenAls je de zonnepanelen enkel voor eigen gebruik installeert is dat niet verplicht. Sluit je je installatie aan op het netwerk van de netbeheerder is dat wel degelijk verplicht. Doe je dat niet staan daar stevige boetes tegenover. Je kan zelfs afgesloten worden van het elektriciteitsnetwerk.

Het is belangrijk dat je deze aangifte doet zodat de netbeheerder de veiligheid van de aansluiting kan verifiëren.

Het nadeel van een aansluiting op het netwerk is dat je dan een prosumententarief moet betalen voor de elektriciteit die je op het netwerk zet. Per KW/jaar mag je rekenen op 85 tot 125 Euro. Afhankelijk van welke netbeheerder in jouw regio actief is.

Dit heeft ook voordelen gezien je meter dan terugdraait. Je kan er pieken mee opvangen waarvoor je installatie niet volstaat. Het zorgt er kortweg voor dat je niet zonder elektriciteit valt.

Op de website van je netbeheerder vind je terug hoe je jouw aangifte moet indien. Over het algemeen is binnen de 2 maanden je dossier in orde.

 

Voordelen van zonnepanelen

 •    Waardevermeerdering van je eigendomelektriciteit-van-veirdeghem-gent-voordelen-zonnepalen
 •    Belangrijke besparing op je elektriciteitsrekening. De stijging van de elektriciteitsprijzen heeft geen invloed op jouw
 •    Korte installatietijd. Meestal is de klus geklaard in 1 werkdag!
 •    Weinig onderhoud en slijtage gezien er geen bewegende mechanische delen in zitten
 •    Bij voldoende zonnepalen is er in België voldoende licht/zon aanwezig om je voor een heel jaar in elektriciteit te voorzien
 •    Modulair systeem dat steeds uitgebreid kan worden al naargelang je behoeften
 •    Zonnepanelen zijn super veilig. De kans dat er iets misloopt is vrijwel uitgesloten

 

Heb je ook zin gekregen in de voordelen van zonnepanelen?

Contacteer ons. We helpen je graag op weg met jouw zonnepalen installatie
X

Zonnepanelen

Stel ons je vraag en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

Kies je favoriete platform en deel je interesse