De perfecte verlichting voor elke ruimte
Met de juiste verlichting en accenten creëer je een totaal nieuwe beleving van je ruimtes. Sfeerverlichting, accentverlichting, algemene verlichting, richtbare spots en indirecte verlichting.
De perfecte combinatie zorgt voor een oogstrelend harmonieus geheel dat klasse uitstraalt, functioneel is en voor aangenaam vertoeven zorgt.
Elektriciteit Van Veirdeghem heeft alle expertise in huis om van je woonst een verlicht pareltje te maken. Vraag een gratis lichtstudie aan. Zo wordt je huis een echte thuis.
Ook de plaatsing en herstelling van verlichting verzorgen we met kennis van zaken.
Wij werken onder andere met volgende kwaliteitsmerken: Delta Light, Modular, Orbit, RZB, TAL, Wever & Ducre, Unibright, Luminar en vele anderen.
Ga je liever zelf aan de slag? Hieronder vindt je enkele tips om je verlichting zelf wat te pimpen.
Algemene tips voor elk type verlichting
Denk niet meer in Watt maar in lumen. Dit is de lichtopbrengst van een lamp. Om je op weg te helpen hieronder een overzichtje van de wattages van een traditionele gloeilamp versus lumen.
100W = 1300 a 1400 lumen
- 75W = 920 a970 lumen
- 60W = 700 a 750 lumen
- 40W = 410 a 430 lumen
- 25W = 225 lumen
Hou rekening met de wattages. Hoe meer watt hoe hoger je elektriciteitsverbruik. Dit geldt voor elke type lamp.
Bepaal de passende lichtkleur, deze wordt bepaald in Kelvin.
- Warm licht = 2500 tot 3000 Kelvin
- Neutraal licht = 4000 tot 4500 Kelvin
- Koud licht = 5500 tot 6000 Kelvin
Kies het meest geschikte lichttype. Denk daarbij aan ledverlichting, hallogeenlamp, TL-lamp, spaarlamp, ontladingslamp en anderen.
Woonkamerverlichting
In de woonkamer worden de meest verschillende activiteiten uitgevoerd. Vaak ook nog eens tegelijkertijd.
- TV kijken
- Werken op je laptop of pc
- Spelletjes spelen
- Een boek lezen
- Gasten of familie ontvangen
- Of gewoon even lekker tot rust komen
Elk met zijn eigen behoeften aan verlichting.
Een dimmer plaatsen op je verlichting is over het algemeen een goed idee. Zo kan je makkelijk met de lichtsterkte spelen.

Deel je woonkamer op in verschillende zones. Zo kan je de verlichting aanpassen aan de functie van een bepaalde zone. Bijvoorbeeld leeshoek, werkhoek, eettafel en anderen.
Kennis van de diverse verlichting die bestaat helpt je ook al een heel eind op weg. Zo kies je de meest optimale verlichting voor elke toepassing of functie.
Gebruik steeds een combinatie van verschillende verlichtingstypes. Bijvoorbeeld hanglamp, stalamp, inbouw- of opbouw spot, ledverlichting, richtbare en/of verplaatsbare armaturen, gekleurde verlichting.
Werk met verschillende lichtkringen om verschillende sferen op te roepen.
Keukenverlichting
De keuken wint steeds meer terrein op de woonkamer als belevingsruimte. Lekker kokkerellen terwijl je met familie of gasten een babbeltje slaat. Naast functioneel moet je verlichting dus ook sfeervol zijn.

De verlichting in een keuken bestaat over het algemeen uit 3 types.
1) Algemene verlichting
De basisverlichting die zorgt voor de algemene verlichting. Vaak gecentreerd in de ruimte bestaande uit een plafondarmatuur of hanglamp. Kies voor een armatuur met richtbare spots, zo vergroot je het bereik van je verlichting.
2) Taakverlichting
Hiermee wordt bedoeld de verlichting die je werkblad en kookeiland verlichten. In- of opbouwspotjes onder je hangkasten of een extra lamp boven je kookeiland. Zo kan je veilig je lekkernijen bereiden.
3) Sfeerverlichting
Door gebruik te maken van indirecte verlichting en dimbare verlichting breng je op budgetvriendelijke wijze een gezellige sfeer in je keuken.
Ook een led-strip verhoogt de sfeer, al dan niet in een kleurtje. Bijvoorbeeld onder de hangkasten of onder een schap.
In een keuken kan de verlichting snel vuil worden. Kies dus voor armaturen die je makkelijk kan reinigen.
Badkamerverlichting
’s Morgens een puur functionele ruimte. ’s Avonds voor velen de ultieme plek om te onthaasten, relaxen en verwennen. Een passende verlichting voor beide scenario’s is dan wel zo fijn.

In de ochtend is een heldere badkamerverlichting nodig om ons te wassen, scheren, tandenpoetsen, haarverzorging, make-up, etc. Een goede verlichting rond de spiegel is hier belangrijk in combinatie met algemene verlichting.
In de avond geniet je van een heerlijk warm bad, stoomdouche, of anderen.
De kunst is om een goede balans te vinden in basisverlichting en accent- en sfeerverlichting.
Een extra woordje over veiligheid is op zijn plaats. Niet alle armaturen zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Hiernaast vindt je een schema van de 3 zones in een badkamer.
Zone 1:
De natte zone. Dit zijn de zones waar water in contact kan komen met je verlichting. Dus boven het bad, douchebak en wasbak. Wil je hier verlichting voorzien moet deze van het type IP67 zijn.
Zone 2:
De vochtige zone. De aanpalende zones waar waterspetters of waterdamp in aanraking kan komen met je verlichting. Hier dien je type IP65 verlichting te voorzien.
Zone 3:
De semi droge zone. Deze zones lopen in principe weinig kans om in aanraking met water te komen. Hier kan je alle standaard ledverlichting gebruiken.
Tuinverlichting
Een fraaie buitenverlichting is de kers op de taart. Ook hier zorg je voor de combinatie van functionele verlichting en sfeerverlichting.
Aan de voordeur, je poort, je oprit en tuinpad kies je voor voldoende verlichting zonder te overdrijven. Een bewegingsmelder is hier erg handig en bespaart ook op de kosten.

Op je terras werk je best met 2 circuits. 1 met algemene verlichting om bijvoorbeeld te tafelen en een 2de voor gezellig vertoeven met sfeerverlichting.
De tuin zelf is ideaal om subtiel te verlichten met accentverlichting. Het contrast tussen licht en donker zorgt hier voor een subtiel effect van intiem en sfeervol.
Voor je zwembad of vijver kan je met een gekleurde ledverlichting de sfeer afstemmen op elke gelegenheid. Hou bij je zwembad ook rekening met de regels voor een badkamer.
Voor je tuinverlichting kan je overwegen om te werken met verlichting die gevoed wordt door zonnecellen.
Ook voor buitenverlichting gelden speciale regels. Deze moet immers bestand zijn tegen vorst, water en andere weersomstandigheden. Informeer je eerst goed en maak zo de juiste keuze.